Kurt Sandvik (7.7.1944 - 10.04.2024)
Kurt Sandvik (7.7.1944 - 10.04.2024)

MINNEORD:

En av Finnmarks mest markante radio­personligheter

«Det ble en skikkelig «flying start» på jobben som programleder i radio. Siden fulgte det mange sendinger», skriver Jan-Kristian Vikeiane Schriwer om avdøde Kurt Sandvik. 

Kurt Sandvik er død (7.7.1944 – 10.4.2024).

Kurt jobbet som journalist ved NRK Finnmark i Vadsø i 25 år og fram til han ble pensjonist i september 2011. Kurt kom opprinnelig fra Honningsvåg og i sin ungdom var han en flink og aktiv turner. Han var bla Nordnorsk mester i turn. Han engasjerte seg sterkt i turnidretten og var bla turntrener. Også håndball sto hans hjerte nær. Han var både aktiv spiller og trener.

Før han begynte i NRK jobbet han som journalist i Finnmark Dagblad fram til 1967, deretter fulgte et par år som journalist i Nordlys, før han gikk over til Fremover. I 1978 ble han redaktør for «Nytt i Norcem» og flyttet til Slemmestad. Etter hvert kom han tilbake som journalist i Fremover.

Han fikk jobb og begynte på NRKs Vadsøkontor midt i desember 1986, dagen derpå skulle han følge den lokale morgensendingen. Spent dukket han opp, men det gjorde ikke morgenprogramlederen … Kurt måtte dermed lede sin aller første radiosending på sin dag to i NRK. Det ble en skikkelig «flying start» på jobben som programleder i radio. Siden fulgte det mange sendinger. Han ble en av Finnmarks mest markante radiopersonligheter og stortrivdes i radioen.

Han var ikke bare programleder, men også vaktsjef, reporter og var i mange år fast reporter for Norge Rundt med historier fra Finnmark. Han var en periode programleder for Norge Rundt i 1998.

Formiddagsvertene i Nordaførr - Kurt Sandvik, Ingunn Vassvik, Sveinung Åsali og Monica White Martins
Formiddagsvertene i Nordaførr - Kurt Sandvik, Ingunn Vassvik, Sveinung Åsali og Monica White Martins

Finnmark sto hans hjerte nær, han var glad i en jobb hvor han kunne reise rundt i fylket, treffe flotte folk og steder og formidle dette i gode lokale radiosendinger. Alle de forskjellige folkene han møtte via jobben. Han fikk helt spesiell viten om Finnmark og folkeslaget her når han hadde snakket så mye med folk som Kurt hadde gjort. Det var også dette han savnet mest som pensjonist.

Da han skulle bli pensjonist, ble han spurt om følgende i et NRK-intervju:

– Du er en kjent og kjær NRK-mann i Finnmark – hva gjør at folk liker deg så godt?

– Det er jo litt vanskelig å svare på selv – men jeg er jo utadvendt og liker å prate med folk. Jeg synes om mennesker og humor – og finnmarkinger er jo det flotteste dyret jeg vet om, sier Sandvik med et lurt glimt i øyet.

Sandvik var også den som styrte dampende diskusjoner i badstua i kjelleren på NRK-bygget i Vadsø.

– «Dampradioen» ja. Da løste vi verdensproblemer så svetten rant. Jeg og gjestene satt i studio – som var en badstu, og det var ikke vanskelig å høre at vi satt i badstua heller, forteller Sandvik.

Kurt døde på Kirkenes sykehus og etter noe tids sykdom, onsdag 10. april, 79 år gammel. Varme tanker til hans etterlatte og venner. 

Jan-Kristian Vikeiane Schriwer

Powered by Labrador CMS