Eirin Larsen, Janne Johannesen og Gry Egenes feirer Skup-diplom.

Dagens Næringsliv vant SKUP-diplom

Dagens Næringsliv tok imot SKUP-diplom i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

(TØNSBERG): Dagens Næringsliv vant ett av SKUP-diplomene under lørdagens prisutdeling i Tønsberg.

De vant diplom for metoderapporten «Laksegriseriet». Sakene avdekker alvorlige miljøproblemer ved norske settefiskanlegg, hvor avføring, fiskefôr og slam pumpes ut i naturperler langs norskekysten. 

Teamet bak, bestående av Aleksander Nordahl, Line Dugstad, Jonas Blich Bakken, og Ola Magnussen Rydje, dykket ned, bokstavelig talt, i denne lite belyste delen av oppdrettsindustrien og dokumenterte manglende myndighetskontroll.

Journalistene skriver i rapporten at arbeidet startet med at fotograf Aleksander Nordahl, fotograf, både over og under vann og fridykker, jobbet med bilder av undervannsjakt i seistiner. 

Det visste seg at det fantes spesielt attraktive områder for å ta blinkskuddene av sei-stimer, nemlig der settefisk-anleggene hadde sine avløpsrør. Seien spiser avfallet, og stor torsk kommer for å spise seien.

Journalistene benyttet seg av undervannskameraer og et bredt spekter av metoder, inkludert dybdeanalyse av offentlige registre, innsynsbegjæringer, og direkte observasjoner under vann, for å bygge en database som avslørte omfattende miljøutfordringer. 

Ved hjelp av et nettverk av undervannsjegere, kartlegging av rørledninger og systematisk dokumentasjon av forholdene under vann, klarte de å illustrere de skadelige effektene av utslippene på det marine miljøet.

Prosjektet møtte flere utfordringer, blant annet vanskeligheter med å få innsyn i offentlige dokumenter og motstand fra noen forskere og fagfolk om å snakke åpent om næringen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS