Fritt Ords Pris 2024 til Harald Henden

Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2024 tildeles krigs- og pressefotograf Harald Henden for modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Krigsfotograf Harald Henden (63) får årets Fritt Ord Pris. Det melder stiftelsen. 

Henden har jobbet en hel livstid som krigsfotograf over hele verden. 

– I en urolig tid hvor myndigheter og andre aktører benytter seg av desinformasjon og propaganda, vil Fritt Ord med denne prisen rette oppmerksomheten mot nettopp troverdigheten til krigs- og pressefotografer som jobber på bakken og bidrar med pålitelig informasjon, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Henden sier at det betyr utrolig mye å få prisen. 

– Jeg er veldig glad for at Fritt Ords Pris for første gang går til en stillsfotograf. Det fremhever den viktige jobben krigs- og pressefotografer gjør i verdens urolige områder, og er en heder til alle. Hvis vi ikke har uavhengige vitner til stede i en konflikt, er det lettere for soldater og sivile å begå overgrep om situasjoner og omstendigheter tillater det, sier Harald Henden. 

Harald Henden har blant annet vært tett på den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina i flere tiår. 

I 2001 ble han skutt i hodet i Ramallah på Vestbredden mens han dekket det israelske valget, og han hadde flere reiser til Gaza og Vestbredden bak seg før han dokumenterte Gaza-krigene mellom Israel og Palestina i 2008–2009, 2012 og 2014 – de to siste gangene inne fra Gaza. 

Harald Henden reiste tilbake til Midtøsten for å dekke krigen mellom Hamas og Israel i 2023 med den hensikt å dra inn i Gaza hvis det hadde vært mulig. 

– Det er kritisk for informasjonstilgangen at Israel har stengt adgangen for internasjonal presse i Gaza under den pågående krigen. Palestinske fotojournalister og sivile som dokumenterer inne i Gaza i dag, gjør en helt avgjørende jobb med livet som innsats, sier Grete Brochmann. 

Henden har dokumentert globale begivenheter helt siden 1989 i land som Angola, Afghanistan, Nord-Irland, Makedonia, Kosovo, Sierra Leone, Pakistan, Irak, Iran, Thailand, Haiti og Somalia, for å nevne noen. 

Han har vært fast ansatt i VG siden 1991 og tilknyttet utenriksavdelingen siden 1999. I vinter fikk han en alvorlig kreftdiagnose han har vært åpen om, som har gjort at han har måttet avslutte arbeidet som fotograf.

Nylig mottok han også den første æresprisen under utdelingen av årets bilde av Pressefotografenes klubb. 

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på kr 500 000 og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo tirsdag 7. mai 2024.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS